The Serreaux-Dessus estate lies on the Côte Vaudoise within the Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) of Luins. A single parcel of 13,5 hectares – 8,5 ha of vines and 5 ha of woods and meadows (or a little over 33 acres all told) – it enjoys a breathtaking panorama of Lake Geneva. Crowning the slope above the vines the woods afford shelter when the bise blows. An average vineyard altitude of 550 m is reflected in the character of our wines for which restricted production ensures optimum maturity.
Clinging to the steep south-facing slope of an ancient moraine the vineyard soil is a mixture of gravel, clay and limestone. Chasselas and pinot noir vines predominate but riesling x sylvaner, pinot gris and chardonnay also have their place. In 2003 additional varieties were introduced: to the palette of reds, gamay, garanoir, gamaret and galotta, to the palette of whites, doral. And all of them thrive; proof enough that in Serreaux-Dessus they have found a perfect terroir, living proof of a quality that is unique and specific to the region.
Master vine grower Andr é Monnard has cultivated these vines for more than 40 years. With a ready ear for new techniques, he was one of the first to adopt the practice of Integrated Production of Wine (IPW). In 1981, Antoine Nicolas joined him. As an engineer and oenologist trained both in Changins and in Piedmont, he takes care of the wine making process at the estate.
Following André Monnard’s retirement, Vincent Chappuis, an engineer in viticulture and oenology backed by 16 years of experience in Valais, associated with Antoine Nicolas in 2014. Together they strive to show the typicality of the Serreaux-Dessus estate’s wines.
Situé sur la Côte Vaudoise, le Domaine de Serreaux-Dessus jouit de l'AOC La Côte – Luins. Ce Domaine d'un seul tenant – 8,5 ha de vignes et 5 ha de prés et forêts – offre un panorama inoubliable sur le Lac Léman. Les forêts sont situées au-dessus des vignes et les protègent de la bise. Le Domaine se trouve à l'altitude moyenne de 550 m. Ceci donne leur particularité à nos vins: des productions bien limitées pour atteindre la maturité optimum
Le sol viticole est situé sur une ancienne moraine glaciaire, il mêle gravier, argile et calcaire. Les vignes, en forte pente vers le sud, sont plantées principalement de chasselas et de pinot noir, mais on y trouve aussi du riesling - sylvaner, du pinot gris et du chardonnay. De nouveaux cépages ont fait leur apparition dès 2005: des rouges: le gamay, le garanoir, le gamaret et le gallotta et, en 2015, un blanc, le savagnin blanc, aussi rare qu'apprécié. Tous trouvent au Domaine de Serreaux-Dessus le terroir idéal pour leur épanouissement, marque d'une qualité unique et spécifique dans la région. Nos productions sont volontairement limitées pour atteindre la maturité et la qualité recherchées.
Maître viticulteur, André Monnard a travaillé les vignes pendant plus de 40 ans; toujours à l'écoute des nouvelles techniques, il a été parmi les premiers à pratiquer la production intégrée (PI). En 1981, Antoine Nicolas l'a rejoint. Ingénieur œnologue formé à Changins et au Piémont, il assure l'élevage des vins du Domaine.
André Monnard parti à la retraite, c’est Vincent Chappuis, ingénieur en viticulture-oenologie qui, fort d'une expérience de 16 ans en Valais, a rejoint Antoine Nicolas en 2014. Ensemble ils ont oeuvré pour la typicité des vins du Domaine de Serreaux-Dessus. En 2021, c'est au tour d'Antoine Nicolas de passer le témoin: Vincent se trouve seul exploitant du Domaine. Energique et enjoué, il se met totalement au service de la cause de Serreaux-Dessus.
The cellar is open every day of the week by appointment on 079 373 20 50 or 079 245 22 92 and on Saturday morning.
Come and see us at the "Comptoir du Nord Vaudois" from 25 March to 3 April at stand 507!
Matringe SA / Domaine Serreaux-Dessus
Ch. de Serreaux-Dessus 8
CH-1268 Begnins / VD
domaine(a)serreaux-dessus.ch
Formulaire de contact
Every day of the week by appointment
or
Saturday mornings 9.30 - 12.00 (March to December)
Serreaux-Dessus, is…